flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Денис Маслов: У квітні українці, які мають пошкоджене чи зруйноване внаслідок війни житло, зможуть звертатися із заявами до міжнародного Реєстру збитків

22 березня 2024, 14:57
 

Планується, що у квітні українці зможуть подавати заяви стосовно пошкодженого або зруйнованого житла до міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України.

Про це розповів народний депутат, Голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

«На початку березня Рада Реєстру затвердила правила прийняття заяв, і вже з квітня цього року українці, які мають пошкоджене чи зруйноване житлове майно, зможуть звертатися до цього Реєстру збитків із відповідними заявами та доказами. Я думаю, що держава допомагатиме формувати такі заяви та збирати докази. Орієнтовно це буде робитися у цифровій формі через «Дію», щоб максимально швидко та ефективно передавати інформацію до Реєстру», - зазначив парламентарій.

Він нагадав, що міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України – це перший елемент трискладового повноцінного компенсаційного механізму.

«Далі має з’явитися Компенсаційна комісія та Фонд, куди будуть надходити кошти для відшкодування. Після внесення заяв до Реєстру Компенсаційна комісія розгляне кожен випадок і визначить розмір відшкодування, а далі з Фонду виділятимуться гроші», - пояснив народний депутат.

За його словами, компенсаційний Фонд повинен наповнюватися відразу з кількох джерел.

«Перше – це заблоковані активи рф, що розташовані в країнах ЄС та інших державах світу. Друге – репарації російської федерації. Третє – за рахунок грантів від тих держав, які підтримують Україну й розуміють, яку шкоду завдала збройна агресія рф. Також Фонд наповнюватиметься і за рахунок нашої держави», - підсумував політик.

Джерело: Верховна Рада України