flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ККС ВС роз'яснив, коли ухвала слідчого судді в об’єднаному кримінальному провадженні підлягає апеляційному оскарженню

20 березня 2024, 10:11

Під час досудового розслідування ухвала слідчого судді про відмову в задоволенні скарги на повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри в об’єднаному кримінальному провадженні, у якому частина відомостей про кримінальні правопорушення внесена до ЄРДР до 16 березня 2018 року, а частина – після, підлягає апеляційному оскарженню.

Такого висновку дійшов Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду, розглянувши касаційну скаргу захисника на ухвалу судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Зазначеною ухвалою стороні захисту було відмовлено в задоволенні скарги на повідомлення особи про зміну підозри в пособництві у зловживанні службовою особою службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам юридичної особи, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України). Суддя Апеляційної палати ВАКС відмовив у відкритті провадження за апеляційною скаргою сторони захисту на підставі ч. 4 ст. 399 КПК України, оскільки апеляційна скарга подана на ухвалу слідчого судді, яка відповідно до ст. 309 КПК України не підлягає оскарженню в апеляційному порядку на стадії досудового розслідування.

Верховний Суд звернув увагу, що зміни до ч. 2 ст. 309 КПК України в частині скасування повідомлення про підозру чи відмову в задоволенні скарги на повідомлення про підозру внесені згідно із Законом України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIІI «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (Закон № 2147-VIІI), введені в дію з 16 березня 2018 року. У п. 4 § 2 «Прикінцеві положення» розд. 4 цього Закону вказано, що зазначені зміни не мають зворотної дії в часі та застосовуються до справ, у яких відомості про кримінальне правопорушення внесені до ЄРДР після введення в дію цих змін.

Водночас законодавець не передбачив вирішення ситуації, коли об’єднуються в одне провадження матеріали досудового розслідування, зареєстровані в ЄРДР до цієї дати та після неї.

Колегія суддів дійшла висновку, що найбільш сприятливим для заявника буде тлумачення закону, відповідно до якого в об’єднаних кримінальних провадженнях, які складаються з проваджень, зареєстрованих у ЄРДР до та після 16 березня 2018 року, мають застосовуватися гарантії, запроваджені Законом № 2147-VIІI, тобто зазначена ухвала слідчого судді підлягає апеляційному оскарженню.

Постанова ККС ВС від 27 лютого 2024 року у справі № 991/1568/23 (провадження № 51-3476км23) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/117402570.

Джерело: Верховний Суд