flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві завершив роботу XIV позачерговий з'їзд суддів України

14 листопада 2017, 14:22

13 листопада 2017 року, у Києві відбувся XIV позачерговий з'їзд суддів України після перерви. Нагадаємо, що перший етап з'їзду проходив 14-15 березня 2017 року. Тоді, у роботі з'їзду була оголошена перерва у частині розгляду питань про обрання судді Конституційного Суду України. Після прийняття у липні 2017 року нового Закону України "Про Конституційний Суд України" Рада суддів України оголосила про продовження роботи з'їзду 13 листопада 2017 року.

 

Відтак, сьогодні, делегати XIV позачергового з’їзду суддів України після перерви проголосували нову редакцію Регламенту призначення та звільнення суддів Конституційного Суду України з посад за квотою з’їзду суддів України. Зміни до регламенту були зумовлені новим Законом України «Про Конституційний Суд України», який було прийнято Верховною Радою України у липні 2017 року. За нову редакцію Регламенту проголосували 265 делегатів з’їзду суддів України.

Після затвердження нової редакції Регламенту делегати перейшли до обговорення кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

 

Нагадаємо, що на посаду судді КСУ Рада суддів України рекомендувала шість кандидатур, а саме: Віктор Городовенко - суддя (голова) апеляційного суду Запорізької області; Василь Гуменюк - суддя Верховного Суду України; Андрій Леонтович - суддя Київського окружного адміністративного суду; Роман Савуляк - суддя апеляційного суду Львівської області; Сергій Чумак - суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду; Валентин Крижановський – суддя ВССУ.

Зазначимо, мандатна комісія підтвердила повноваження 288 делегатів з'їзду, 23 делегати втратили свої повноваження через презначення на адміністративні посади. Всього на XIV позачерговий з'їзд суддів України було обрано 322 делегати. За суддю КСУ мають прогулосувати не менше 50 відсотків делегатів плюс один голос.

Таємним голосуванням суддею КСУ в першому турі делегати обрали ВіктораГородовенка. За нього проголосували 186 делегатів з'їзду суддів України.

 

Голоси делегатів серед інших п'яти кандидатів розподілилися наступним чином.

Василь Гуменюк - суддя Верховного Суду України- 38 голосів;

Андрій Леонтович - суддя Київського окружного адміністративного суду - 2 голоси;

Роман Савуляк - суддя апеляційного суду Львівської області - 3 голоси;

Сергій Чумак - суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду - 45 голосів;

Валентин Крижановський – суддя ВССУ - 6 голосів.

Рішення про призначення Віктора Городовенка суддею КСУ оголосила Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко.

 

Відтак, делегати перейшли до обговорення питань, які були внесені впорядок денний у "різному". Найперше мова йшла про створення окружних судів на базі місцевих загальних та про виплату суддівської винагороди. На всі ці проблемні питання делегатам надав роз'яснення голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк. Він зазначив, що усі питання, які стосуються судоустрою і статусу суддів, ДСА України вирішуються у площині українського законодавства, а суддів попросив більш активно долучатися до їх обговорення.